1) Kişinin ayak ölçüleri ayağın boy, tarak, kontrpiye ve baldır ölçüleri olarak usta tarafından ayakkabıcıların kullandığı ölçüm defterine mezura kullanılarak alınır.
2) Alınan ölçülere göre deri parçalarının kesimi yapılır.
3) Elde edilen deri parçalarının kenarları deri kesim bıçağı ile düzeltilir.
4) Konç iskeletini oluşturacak iç astar ve yüzün arasına çiriş hamurundan yapılan yapıştırıcı parmaklar ile dağıtılarak sürülerek bu iki deri yapıştırılır.
5) Muşta yardımıyla üzerinden geçilerek çizme iskeleti stabil görünüme kavuşturulur.
6) Sonrasında tüm parçalar sayacıya gönderilir ve dikim işlemi yapılır.
7) Dikilen saya sayacıdan geldiğinde koncu oluşturan parçanın arka tarafına “fileto” ismi verilen ince uzun şerit biçiminde bir deri kesilip yapıştırılır ve dikiş makinesiyle çizmeye sabitlenir. Çizmenin üzerinde yaklaşık 5 cm fazla kalacak şekilde kesilen fileto içeri doğru gelecek şekilde kıvrılarak dikilir.
8) Çizme içerisindeki bombelikler yani destek parçası olan tampon bölgelerin ve saya arasına çiriş yapıştırıcısı ile yerleştirilir.
9) Taban astarını oluşturan fortluk kösele kesimi yapılır ve ayakkabı kalıbına sonrasında üzerine saya geçirilmek üzere çivilerle sabitlenir, dışarı taşan kısımları deri kesim bıçağı yardımıyla tıraşlanır.
10) İçerisine bombeleri yerleştirilmiş olan saya ve taban astarı ayakkabı kalıbına çivilerle oturtularak ayak şeklini alması sağlanır.
11) Yarım çakılmış çiviler çekiç yardımıyla yana eğilmiş şekilde birbirine kapatılır. Tabana yapıştırılan sayanın kuruması, sayanın ayakkabı şeklini alması için çizme 1 gün bu şekilde beklemeye alınır.
12) Bu bekleme süresinde taban dış köselesi, gıcırdak ve topuk yapılmaktadır.
13) Dış kösele ayak ölçüsüne göre kesilir, 1 gün suda bekletilir.
14) Gıcırdak keçi meşininin yaklaşık 10 cm kesilen parçalarının gaz yağına batırılması ve parlak yüzeylerinin birbiri üzerine gelerek yerleştirilmesi ile elde edilir.
15) Körüklü çizmede yığma topuk kullanılır, kösele parçalarının üst üste isteğe göre 3 veya 5 kat kullanılması ile elde edilmektedir.
16) Kösele suda bekletildikten sonra tavlanması için güneşte bekletilir.
17) Sonrasında kalıpta bekletilen çizme alınarak birbirine kapatılmış çiviler bir bıçak yoluyla uçlarından kaldırılır, kerpeten ile kalıptan sökülür.
18) Ayağı içeriden rahatsız etmemesi amacıyla falçata kullanılarak derinin fazlalıkları alınır, tabanın yere bakan kısmı da zımpara kullanılarak pürüzsüzleştirilir.
19) Sonrasında kösele ve çizme birbirine yapıştırılarak sabitlenmektedir.
20) Ahşap çivilerin çakılma işlemine geçilir, çiviler çakılmadan önce köselede süngerle ıslatılır ve ayakkabı bizi ile çivi yatakları oluşturularak ahşap çiviler 2 sıra şeklinde köseleye çakılır.
21) Çizme kalıptan kurtarılır, sonra köseleye çakılmış olan ahşap çivilerin sivri kısımları çivi raspası ile çizmenin içerisine sürtülerek kırılıp çizmenin tabanı ayağın girebileceği şekilde pürüzsüz hâle getirilir.
22) Körük kırma öncesi çizmenin konç kısmı suya batırılmış sünger ile nemlendirilerek tekrar kambaya konulmaktadır.
23) Çizme üzerine gümüş kalemle körükler arası mesafenin işaretlenmesi için çizim yapılır, her körük için 2,5-3 cm aralık bırakılır.
24) Çizim aşaması bittikten sonra danalya kullanarak çizmenin ön tarafındaki en üst körük ile körük kırma işlemine başlanmaktadır. Danalyanın ağzı ile deri kırılırken kör bıçak da arada tutulmaktadır.
25) Bu işlemler çizmede çepeçevre sürdürüldükten sonra çizme kambaya konulur, iki kamba da üstten takozlanarak çizmenin üst kısmının gerdirilmesi sağlanır. Sonrötuşlar yapılır ve gerekli düzeltmeler sonrasında çizme 24 saat kalıp içerisinde beklemeye bırakılır.
26) Çizme kambadan çıkarıldıktan sonra usta tarafından kırılma işlemi tamamlanmış körükler panjur gibi açılmaktadır. Çizme üzerindeki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla çizme ispirto çevresinde yaklaşık 30 cm uzaklıkta gezdirilerek ütülenir ve böylece çizme hazır hâle gelir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.